Kvalitní odsavač par je nezbytnou výbavou moderní kuchyně. Platí to zvláště v případech, kdy je kuchyň spojená s obývacím pokojem v jednu velkou obytnou místnost. Nejde jen o to zbavit se nepříjemných pachů, ale v prvé řadě je důležité minimalizovat mastné páry, které mohou dosedat na nábytek, čalounění či koberce a výrazně tak zkrátit jeho životnost.

A jak si odsavač par vybrat?

Úplně prvním krokem je zjištění, zdali máte možnost napojit se v kuchyni do komínové šachty či nikoliv. Správce domu by měl mít dokumentaci domu, ze které by měl být schopen odpověď na tuto otázku vyčíst. Máte-li možnost napojit se na komín, pak budete volit odtahový odsavač par a pokud nemáte, pak zvolíte odsavač par recirkulační. V prvním případě jsou zplodiny vyfukovány šachtou ven z místnosti a domu, ve druhém pak odsavač par vzduch nasaje, vyčistí a zpět ho vrací do místnosti. Používá k tomu v prvé řadě uhlíkový filtr a ten vydrží zpravidla cca 120 hodin provozu na plný výkon, což velmi zhruba představuje cca půl roku činnosti. Vždy je lepší využít odsávání úplně ven z místnosti.

Moderní odsavače par pro lepší vzduch v kuchyni

Lépe vybavené recirkulační odsavače par si pomocí indikátoru samy řeknou o výměnu.

Více o digestořích

Nejdůležitější parametr u odsavače par je výkon, pak hlučnost

Odsavač par  je vlastně pračka vzduchu. Veškerý objem vzduchu v kuchyni by měl být kompletně vyměněn cca 7-10 krát za hodinu. Pokud máte kuchyň spojenou s pokojem, pak to platí o celém prostoru nově vzniklé místnosti. Při návštěvě prodejce pak stačí odpovědět na otázku, kolik kubických metrů má místnost, ve které má být odsavač par umístěn. Tento údaj je vlastně údajem o výkonu odsavače par a každý přístroj je jím vybaven, případně je uveden výkon jako množství kubických metrů vyčištěných za hodinu a to je to, co hledáte.

S výkonem souvisí často problematická hlučnost. Nechte si odsavač pustit na plný výkon a poslechněte si ji.

Více informací: Jak vybrat digestoř.

Související

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *