Co se tváří jako zdravé, zdravé být nemusí
Zdravá výživa se v poslední době skloňuje ve všech možných pádech. Co ale vlastně tento pojem obnáší? Ne všechno, co se jako zdravé tváří, takové skutečně je.
Typickým příkladem jsou ochucené jogurty, kefíry a cereálie. Zkrátka potraviny, ve kterých je více cukru než prospěšných látek. Pokud tedy tyto výrobky, tak volte ty neochucené a jejich chuť zvýrazněte ovocem, nebo některým z přírodních sladidel.
Přírodní a umělá sladidla
Skvělé je třeba čekankové sladidlo. To se vyrábí z kořene čekanky, která vyniká vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Na ten je vhodné se zaměřit především při snaze zbavit se nějakého toho nadbytečného kilogramu. Po potravinách s nízkým GI se zkrátka nepřibírá.
Sirup místo medu
Čekankový sirup ale nabízí i další možnosti využití. V podstatě jím můžete nahradit mnohem více kalorický med. Osladíte jím tak teplé i studené nápoje (skvělý je i v kávě), dezerty, ozdobíte zmrzlinu i palačinku. Zase to s ním ale nepřežeňte. Doporučená denní dávka čekankového sirupu je mezi deseti a dvaceti gramy.
Pozor na ořechové krémy
Velmi opatrně byste měli nakládati s ořechovými krémy, které mohou být pěknou kalorickou bombou. Zdaleka však nejde jen o množství cukru v nich obsažené, ale i přidané tuky a chemické konzervační látky. Když zkrátka ořechový krém, tak opravdu kvalitní a vyrobený výhradně z přírodních ingrediencí, tedy ořechů. A samozřejmě jde o zkonzumované množství. Proti občasné lžičce snad ani nelze mít námitky.
Umělá sladidla a DIA sladkosti
Často při snaze zhubnout saháte po DIA sladkosti? Tak s tím přestaňte. Ty jsou totiž primárně určené pro diabetiky. To samé platí na umělá sladidla. Při nízkosacharidovém stravování je naopak vhodná třeba low carb tyčinka. Hodně cvičíte? Pak byste do svého jídelníčku měli zařadit protein. Pokud si ho naservírujete před tréninkem, bude se vám cvičit jedna báseň.
Kvalitní zdravá výživa je k sehnání například na e-shopu 4slim.cz. Spolu s výše zmíněnými produkty zde seženete i přírodní doplňky stravy, kávoviny a chlebové směsi.