Pinot Noir je výborné červené víno, které zachutná i vám
Pinot Noir je odrůda vinné révy a taktéž název červeného vína, které je obvykle lehké až středně plné. Vyznačuje se výrazným ovocným charakterem a nižším obsahem alkoholu ve srovnání s ostatními červenými víny. Původem z Burgundska je hrozen Pinot Noir znám svou náročností na pěstování.
Pinot Noir vs. Merlot
Jedná se o dobře známá červená vína, která najdete na takřka všech vinných lístcích. I když jsou obě vína populární, existují mezi nimi značné rozdíly. Merlot je plnější a s výraznými tříslovinami i kyselostí. Taktéž je sušší než Pinot Noir a má tmavší modrofialové zabarvení. Občas bývá Merlot zaměňován za Pinot Noir a naopak.
Chuť a aroma
Pinot Noir je lehké až středně plné červené víno s typicky ovocným profilem. Při degustaci ucítíte zemité, bylinné a kořeněné aroma. V chuti ucítíte tmavé třešně, červený rybíz a bobulovité ovoce, ale i tóny houby a zeminy. Zaznamenáte možná i náznak vanilky, koření, čokolády, tabáku a dubu. Střední kyselost a nízké až střední třísloviny činí z tohoto vína obzvláště vyvážený nápoj.
Pinot Noir je možná nejnáročnější odrůda na pěstování. Jedná se totiž o kapriciózní révu, jež vyžaduje optimální podmínky a dává přednost chladným a pobřežním klimatům. Vápnité půdy nutí révu, aby hledala živiny hlouběji v zemi, a to přispívá k lepší chuti hroznů. Pinot Noir má letní vegetační období a obvykle se sklízí v září v závislosti na poloze vinice a zamýšleném stylu vína.
S jakým jídlem toto víno kombinovat?
Díky jemným tříslovinám a vyvážené kyselosti se hodí k celé řadě různých pokrmů. Kombinuje se s jakýmkoliv masem od grilovaného lososa přes uzenou krůtu až po dušená žebra, stejně tak si víno nalijete k houbám, lilku či čočkovému kari. Pinot Noir je lehké víno, které dokonale doplní i kořeněná jídla.
Pinot Noir podávejte při teplotě přibližně 16 stupňů Celsia ve sklenici na červené víno.